Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazi nagy lagziban nemcsak gyűrűváltás és csokordobálás van, hanem rizs- és rózsaszirom-szórás, menyasszonytánc, cseréptörés, küszöbön átemelés is. Anélkül, hogy az ifjú pár tudná, mi mire jó, mit szimbolizál, mi ellen próbál hatni. Íme, egy - közel sem teljes - esküvői babonaszótár.

Az esküvő több ezer éves múltra tekint vissza. S mint az élet egyik fontos eseményéhez, rengeteg babona tapadt hozzá. Ma már csak kevés helyen ügyelnek rájuk, de évszázadokon keresztül nagy jelentőséget tulajdonítottak minden apróságnak, ami az esküvő napján történt.

226235_211941645493915_115293181825429_708072_2263662_n.jpg


Már kora hajnalban kíváncsian kémlelték az eget, vajon milyen lesz az idő. Jó előjelnek számít a napsütés, de még jobb, ha esküvő előtt a vőlegény szivárványt lát, kosarat kap vagy fekete macskát simogat. Ugyancsak jó jelnek számít, ha esik az eső az esküvő alkalmával, mivel ez gazdagságot jövendöl.

A nászmenetre dobált rizs is a pénzesőt szimbolizálja, az ifjú párra szórt rózsaszirmok viszont a gyermekáldást segítik elő. A templomban a párnak egymás lábára kell taposni, és amelyiknek hamarabb sikerül, az fogja vezetni a házasságot.

Menyasszonyi öltözék - Ma már nem csak fehér menyasszonyi ruhát találhatunk az üzletben, a hagyományok szerint azonban a fehér az igazi esküvői szín. Korábban a tisztaságot, a szűziességet jelképezte, ma már kevesebben gondolkodnak a szimbolikáján, inkább egyszerű, nemes szépsége miatt választják.

A hófehér gyöngysor pedig - mely ma is elmaradhatatlan kelléke a menyasszonyi öltözéknek - azt hivatott biztosítani, hogy a menyasszony egyetlen csepp könnyet se ejtsen leendő férje mellett.

A menyasszony fátyla a tisztaság jele, és a babona szerint egészen éjfélig nem szabad levenni, de leesnie se, mert ez rossz dolgokat jósol. A fátyolról egyébként azt tartják, azért kell, mert megvéd a rontástól, a szemmel veréstől.

A néphit szerint nem szerencsés, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyt az esküvői ruhában, de az is bajt hoz, ha a menyasszony maga is beledolgozik a ruha elkészítésébe. Jobb, ha ezt másokra bízza, vagy ha az esküvő előtt lefényképezik a ruhában.

A gyűrű szimbolikája - igazán egyértelmű. Két egyforma kör, a kör pedig egy soha véget nem érő jel. Ez a jel szimbolizálja, hogy a házasság örökké tart. Balszerencsét hoz, ha véletlenül otthon felejtik, vagy rosszabb esetben elhagyják a jegygyűrűket.

A koszorúslányoknak  eredetileg az volt a feladata , hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni. Egy másik változat szerint koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek – és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyenlő eséllyel indulhasson.

A mennyasszonyi csokor a boldogság szimbolikája. Ugyanilyen virágból visel kitűzőt a vőlegény. A hagyomány szerint rozmaringnak is kell lennie a csokorban, hiszen ez a hűség virága. A szertartás végén a menyasszony hátat fordít a násznépnek, és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, annak az esküvőjére készülnek legközelebb.
(Ha az ifjú pár valamelyik szülője nem érhette meg az esküvőt, akkor a csokrot nem dobják el, hanem a halott szülő sírjára helyezik.)

 

 

csokor7.jpg

 


Farönk az úton - az esküvőre menet farönkkel zárják el az utat, amit az ifjú párnak kell eltávolítania (esetleg elfűrészelnie), jelezve, hogy nincs olyan akadály, ami útjukat állhatja.

 

Kisfiú az ölben – a név továbbviteléért

A lakodalmi vacsora alatt egy kisfiút szokás ültetni az ifjú asszony ölébe, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki továbbviszi a család nevét. A kínaiak mindezért a nászágyon forgatnak meg egy kisfiút.

 

Küszöbön átemelés – a kísértetek kitessékeléséért
Az ifjú férj kapja karjaiba asszonykáját, amikor először lépik át házasként közös otthonuk küszöbét. A nemes tett jó célt is szolgál: ezáltal szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, amelyek leginkább a küszöb alatt szeretnek megbújni.
 

 

Porcelántörés – a gonosz szellemek elűzéséért
A hiedelem szerint a gonosz szellemeknek egyetlen gyenge pontja van: félnek minden zajtól. Európában a porcelántörés, az Egyesült Államokban a friss házasok autójának hátuljára erősített használt konzervdobozok által keltett zörej segítségével űzik el őket.

 

Rozmaring – a hűségért
A rozmaring virágnyelven a házasság egyik legfontosabb pillérét, a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik. A koszorúslányok is a rozmaring segítségével választhatják ki leendő hű jövendőbelijüket: jó pénzért almába szúrt rozmaringágakat árusítanak; s a vevők között akad horogra kedvesük is.

 csokor2.jpg

 

Valami régi, új, kék, kölcsönkapott – a boldog házasságért
Klasszikus angol szokás, hogy a menyasszonynak az esküvője napján, boldog házasságának zálogául, szerencsés viselnie magán valamilyen régi, új, kék és kölcsönkapott dolgot.

A régi a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja. Az új jelzi, hogy életében új fejezet kezdődött. A kék – legtöbb esetben harisnyakötő – a hűség színe. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelképezi: a barátságot és a szerelmet. Ezekre az érzésekre ugyanis úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.
 

 

Menyasszonytánc
A menyasszonytánc minden esküvő központjában áll. Nem csak azért, mert a gyönyörű, fiatal ara végigtáncolja az éjszakát, de azért is, mert ezzel biztosították a fiatal pár jövőjének alapjait. Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba pénzt dob, melyet az esküvő végén megkap a fiatal pár. Egyes helyeken szokás, hogy ellopják a menyasszony fél pár cipőjét, melyet valakinek vissza kell vásárolnia.

 

Pohártörés-cseréptörés
Ez a szokás rendkívül sokféle, minden területen más és más. Egyes helyeken pénzzel teli cserépedényt törnek össze, s a vendégek széttáncolják az összetört cserepet, az ifjú pár pedig összesöpri a pénzt. Máshol az a szokás, hogy az összetört poharat együtt takarítja fel a menyasszony és a vőlegény, így tanúsítva együttműködésüket, egymás segítését.
 

 

Só és kenyér   Az esküvő után az ifjú pár közösen elfogyaszt egy-egy falat kenyeret és sót. Mindkettő a folytonosságot szimbolizálja, egyik sem ízletes a másik nélkül. Az ifjú pár így fejezi ki összetartozásukat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.