Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az esküvői torta:

a lakodalom megkoronázása

 

 

 torta18.jpg

  

A torta története

A torta feltalálása egy gigantikus esküvőhöz fűződik.  Nagy Sándort kevesen ismerik, mint tortafeltalálót. Pedig ő rendezte Perzsiában a mai Guinness-rekordokat is megszégyenítő esküvőt, ahol tízezer makedón katona lépett frigyre tízezer perzsa nővel.
A katonák akkori fejadagja egy hatvandekás, lapos, árpából, rozsból vagy búzából készült kenyér volt. A nagy ünnep tiszteletére a lakodalmi „desszertté” alakított kenyér - mely a mai torta őse – gabonából, mandulából, dióból és szárított gyümölcsből készített, mézes tészta volt. Ezt a különlegességet kettévágták, és egy ánizsból, kecsketúróból és mézből álló krémmel töltötték. A tetején mézbe mártott rózsaszirmok szolgáltak díszként.

 

 

torta2.jpg

 

 

 

Az esküvői torta hagyományai

Az 1930-a évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony feladata, első férjes asszonyi cselekedete volt. Ám amióta a torták egyre terjedelmesebbek és cifrábbak lettek, a menyasszony már nem tudott megbirkózni a vágással. Ettől kezdve a menyasszony jobb kezébe vette a kést, vőlegénye rátette a jobb kezét, és a menyasszony a vőlegény kezére tette a balját. A levágott szeletből először a menyasszony evett egy falatot, a második falatot vőlegényének kínálta.A hagyomány szerint az eladó sorban lévő lányok párnájuk alá rejtették ezt a tortadarabot, mert a babona szerint ilyenkor álmukban meglátták jövendőbelijüket.

Ma már a legváltozatosabb esküvői tortákat rendelhetjük meg, a valódi vagy marcipánvirágokkal díszített klasszikus fehérmázastól egészen az építészeti remekművekig, tetszés szerinti nagyságban és formában.

Kép

  

A menyasszonyi torta

Mai napig ünnepi vacsora elmaradhatatlan kelléke a menyasszonyi torta.


De mire figyeljünk kiválasztásakor?


Először is számoljuk ki, hányszemélyes tortát is szeretnénk. Ez persze nem egyszerű, de legalább a meghívott vendégek háromnegyedével számolhatunk.
A díszítés jellegének kiválasztásánál figyeljünk a színek, a stílus harmóniájára. Ajánlott például a marcipán burkolás és az egyéb díszek színét úgy megválasztani, hogy  az harmoniába legyen az asztalokon használt dekorelemekkel és a menyasszony ruhájával.

Egyedi igények esetében mindezekről egyeztessünk a cukrászdában, hogy minden tökéletesen sikerülhessen!

Érdemes egyébként ugyanonnan megrendelni az esküvőre szánt egyéb cukrászdai süteményeket is. Amire még figyelni érdemes: a torta felvágását a legfelső szintnél kell kezdeni.
 

A torta felvágását könnyebbé teszi, ha a tortavágókést langyos vízbe mártjuk.  És persze figyeljünk rá, hogy minden vendégnek jusson az esküvői tortából!

A mai esküvői torták főszerepet játszanak a fogadáson, külsejük nemcsak a menyasszony és vőlegény ízlését, hanem fogadásuk minőségét is tükrözi.

 

 

torta23.jpg

 

 

Számos cukrászművész realisztikus virágokat, szalagokat és csokrokat kreál fantáziatortájának cukorbevonatából, míg mások gyönyörű valódi virágokkal díszítik tortáikat, ezek a virágok a menyasszony csokrában lévőkkel azonosak. Különleges esküvőkön a vendégeknek a lakodalmi torta kicsiny mását szolgálják fel, a hatás roppant látványos.

 

 

 

torta1.jpg