Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A házassági szerződés

 

A házassággal házastársi vagyonközösség létesül a házastársak között. A vagyonközösség alapján - kevés kivétellel - a házastársak minden vagyona, amit a házassági vagyonközösség időtartama alatt szereznek közös tulajdonba kerül. Ez a szabáy alkalmazandó abban az esetben is, ha külön-külön szereznek a házastársak valamilyen vagyontárgyat vagy más vagyonelemet, tehát a szabály érvényesül akkor is, ha az adott vagyonrész csak az egyik házastárs munkájának eredménye.

 

Sok esetben előfordul, hogy a házastársak el kívánják ismerni egyikük külön teljesítményét, vagy valamilyen más szemponttól vezérelve a családjogi szabályoktól eltérően nem fele-fele alapon kívánnak osztozni valamilyen vagyontárgyon.

 

Szintén gyakorlatban előforduló jelenség, hogy valamilyen adó- vagy illetékkedvezményben részesülés vagy hasonló ok miatt szükséges házassági vagyonjogi szerződés megkötése.

 

Sok esetben előfordul az is, hogy a házassági vagyonjogi szerződés megkötését azért tartják indokoltnak a felek, mert valamilyen olyan korábbi befektetésük, munkájuk eredménye kerülne közös tulajdonba a különvagyon hasznaként, amelyet méltánytalannak tartanak a felek egymásra nézve.

 

Fontos szabály, hogy a házassági vagyopnjogi szerződés megkötésére mind házasulóknak a házasság megkötése előtt, nind pedig a házastársaknak a házasság megkötését követően van lehetőség ilyen szerződéskötésre.

 

A házassági szerződésben a felek rendelkezhetnek arról, hogy egyes vagyontárgyak (pl.: ingatlan, gépkocsi, készpénz, stb.) valamelyikük különvagyonából átkerül a közös vagyonba, illetve lehetőség van arra is, hogy a házassági szerződéssel valamely különvagyonba tartozó vagyontárgy hasznait közös vagyonból a külön vagyonba utalják. Amennyiben a házasság megkötése előtt kerül sor a házassági vagyonjogi szerződés megkötésére, úgy leggyakrabban a házasulók arról rendelkeznek a szerződésben, hogy mely vagyontárgyuk marad közös tulajdonban, illetve mely különvagyonba tartozó vagyontárgyak hasznai maradnak külön vagyonban.

 

A házassági vagyonjogi szerződés megfelelő eszköz arra is, hogy a házasság fennállása alatt a közös vagyonba tartozó vagyontárgyakat a házastársak a vagyonközösség megszüntetésével elosszák egymás között, így a vagyontárgyak egy része a házastársak külön-külön vagyonába kerülnek.

 

A házassági vagyonjogi szerződéssel így a házasulók vagy a házastársak a törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba, így méltányosabb és a felek számára elfogadhatóbb helyzetet teremtve egymás számára.

 

A házassági vagyonjogi szerződés ritka kivételekkel közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva érvényes.